Vacantie 1998 in Frankrijk.
Als doel van onze vakantie wordt een minimum aan eisen gesteld, zoals in 1998 het land FRANKRIJK de streek RHONE en de belendende ALPEN mits het weer meewerkt.

Om mij te oriŽnteren over de streek heb ik van de moderne middelen gebruik gemaakt en op internet gekeken, invoeren in www.altavista.com (zoekmachine) CHEMIN DE FER TOURISTIQUES.

Dan volgt een keuze uit verschillende museum spoorlijnen. Ten zuiden van LYON richting VALENCE ligt het stadje TOURNON. Dit is het begin punt van een historische spoorlijn op meterspoor.

"CHEMIN DE FER DU VIVARAIS". Dit spoor is aangelegd in 1886 tot 1891 en gesloten in 1968. Een jaar later is het als een toeristische attractie opnieuw geopend.
Het materiaal bestaat uit een malet stoom locomotief uit 1903 gemaakt door het zwitserse S.L.M. en verder een paar dieselrijtuigen z.g. draisines.

Klik op de foto voor orgineel formaat !!
Het interessants is de tocht vanuit TOURNON te maken daar er morgens om 10:00 uur met de stoom tractie gereden wordt en s'middags met dezelfde trein om 16:00 uur de thuisreis gemaakt kan worden. De tocht voert door de GORGES DU DOUX welke naar het 250 m hoger gelegen LAMASTRE, een afstand van 33 km. Landschappelijk is deze rit zeer aantrekkelijk, reken er wel op dat je de hele dag bezig bent, daarom is het aan te raden een camping in de nabijheid van TOURNON te zoeken, er zijn in de richting LAMASTRE in het dal van de DOUX zeker 5 goede campings te vinden. Neem een paar tassen met picknick spullen mee want er dient in LAMASTRE een periode van 4 uren doorgebracht te worden, er is een gratis dagcamping met sanitair en ook kun je zwemmen in het riviertje de DOUX.  Prijs in 1998 ff. 110,-- per persoon.

LA MURE FRANSE ALPEN.   Vanuit GRENOBLE de oude route napoleon volgen RN 85 richting GAP. Na de stad VIZILLE richting LAFFREY, let op een helling van 9 km met een stijging van 12% direct na het dorp is er een ideale camping aan een bergmeer op een hoogte van 910 meter. Circa 18 km voor het plaatsje LA MURE, in dat oude mijnstadje begint de rit met een elektrische trein ook op meterspoor, over 30 km lengte en een hoogte verschil van 560 meter, oorspronkelijke geopend in 1888. De rit voert langs zeer diepe en steile afgronden en machtige vergezichten, er zijn 18 tunnels en 12 viaducten, er wordt een aantal keren gestopt op een viaduct of boven een in de diepte liggend stuwmeer, dat speciaal is aangelegd voor de stroom voorziening van deze spoorweg.

Deze spoorweg is aangelegd om de steenkool, welke in de alpen volop aanwezig is, te transporteren. Vertrek LA MURE om 12:00 uur ongeveer een uur doorbrengen in St-Georges de Commiers terug omstreeks 18:30 uur. Prijs ff. 97,-- per persoon.

De camping in LAFFREY licht zo centraal dat van hieruit ook een dagtrip per auto over de hoogste passen van de alpen kan worden ondernomen.