Vacantie 1999 in Frankrijk.
Deze keer niet in een trein gezeten doch natuurlijk wel naar treinen gekeken. Mijn indruk is dat alle wat grotere steden in frankrijk inmiddels worden aangedaan door een TGV welke op normale dienstsnelheid de bestaande sporen volgen en daar waar de grote afstanden moeten worden overbrugd, op een nieuw aangelegd spoor met hoge snelheid gaan rijden.

Zo kan het gebeuren dat op een stuk hogesnelheid spoor met een frequentie van 3 tot 5 minuten wordt gereden, als je dan in ruim een half uur 11 treinen langs ziet scheuren waarvan 2x op de plaats waar ik stond twee treinen elkaar passeren dan is dit een bijzondere sensatie, met een behoorlijk volume geluid.

Klik op de foto voor orgineel formaat !!
Overigens zijn de nieuwe trein stellen aanmerkelijk geluid arm, ongeveer het niveau van het moderne intercity materiaal van de NS en dat bij 300 km/uur.

De plaats waar ik stond is in de omgeving van Autun daar waar de lijn langs de zuid kant van het natuurpark de Morvan gaat is een viaduct met de N81 uitstappen en genieten, het spoor is hier over ca. 5 km te overzien, ook via een boeren weggetje is een eindje verder naar het noorden bij het spoor te komen (het gehucht Manlay) en daar is ook een hoogspanning voeding station gesitueerd.

Wat verder opvalt is dat er vaak gekoppeld wordt gereden met twee stellen van elk 8 tussen rijtuigen en aan elke kop een locomotief in de blauwe of oranje kleur vaak ook een blauw en een oranje stel gekoppeld.

Na terugkomst thuis heb ik een en ander gecontroleerd via internet en wat blijkt dat dit spoor door 3 van de 6 ontworpen tgv lijnen wordt bereden, nl. Côte d.Azur et Provance, Languedoc et Rousillon, Alpes. Dus ook de verbindingen met Zwitserland.